. Turn on more accessible mode Skip Ribbon Commands Skip to main content
 ​
 
 
 
 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИОТНОСТНО БЪЛХИТЕ И КЪРЛЕЖИТЕ

Q. Какви са признаците на опаразитяване с бълхи?

A. Една от всеки 5 котки и едно от 10 кучета са опаразитени с бълхи във всеки един момент, но около половината от собствениците не осъзнават това. Незащитени домашни любимци могат да бъдат опаразитени с бълхи от градината, парка или вечде опаразитена къща - там, където има диви животни, бездомни котки и други домашни любимци, които не са били обезпаразитени.

Признаците на опаразитяване включват прекомерно чесане, хапане или близане, възпаление на кожата и загуба на козина. Бълхите могат да бъдат забелязани по козината или около ушите на животното.

Q. Какви здравословни проблеми могат да предизвикат бълхите?

A. Освен, че причиняват дискомфорт на домашния ви любимец, бълхите могат да пренасят тении (защото част от жизнен цикъл на тенията преминава през бълхите), както и да причинят вторични бактериални инфекции, породени от чесането. Освен това, тежкото опаразитяване може да доведе до анемия при малки кученца и котенца, докато при животни с алергичен дерматит може да се развие силно раздразнение и възпаление дори след контакт с малък брой бълхи.

Q. Какви са признаците на опаразитяване с кърлежи?

A. Вие може да забележите кърлежите по домашния ви любимец. Те се различават по форма, цвят и размер, но обикновено, когато още не са се напили с кръв, са овални, плоски и малки, с размер на сусамово семе. Могат да имат 6 или 8 крака, в зависимост от етапа на жизнения им цикъл. Когато са се напили с кръв те са с форма и размер на кафеено или бобено зърно.

Q. Какви здравословни проблеми могат да предизвикат кърлежите?

A. Кърлежите могат да причинят раздразнение и инфекция на мястото на забиване. Кърлежите се хранят с кръвта на своите гостоприемници и при тежки опаразитявания могат да доведат до загуба на кръв и анемия. Кърлежите са на второ място, след комарите в предаването на болести на домашните любимци и хората. Това включва вируси, бактерии и протозои.

Q. Може ли моят домашен любимец да изгради имунитет срещу бълхи и кърлежи?

A. Домашните любимци обикновено не играждат имунитет към бълхи и кърлежи, така че те могат да бъдат опаразитени при контакт с тях. Затова е важно редовно да обезпаразитявате своите домашни любимци с подходящ продукт, какъвто е FRONTLINE COMBO.

Q. Ще се опаразитя ли с бълхи, ако моето куче/котка спят в леглото ми?

A. Възрастните бълхи рядко скачат от един домашен любимец на друг или от домашен любимец на човек. Въпреки това, ако сте в много близък контакт, който включва да спите със своя домашен любимец, биха могли да скочат от него на вас. Също така, ако кучето/котката има бълхи, това значи, че и във вашия дом (килими, легла и т.н.) има яйца, ларви и какавиди на бълхите. Новоизлюпилите се бълхи в дома ви също могат да скочат върху вас.

Q. Колко често трябва да проверявам за бълхи/кърлежи?

A. Трябва да проверявате за бълхи и кърлежи всекидневно, особено след като вашият домашен любимец е бил навън. Бълхите могат лесно да оцелеят във външни условия, особено през по-топлите месеци, така че любимците ви могат да бъдат нападнати, когато са навън. Кърлежите са често срещани в гори, градски паркове, поляни и храсталаци, така че е важно да проверите вашия любимец, ако е ходил на такива места.

Q. Може ли да се разпознае дали паразита е опасен?

A. Повечето външни паразити (бълхи, кърлежи, въшки и акари) могат да навредят на вашия домашен любимец. Те могат да причинят проблеми като раздразнение на кожата и загуба на кръв (в случаи на тежки опаразитявания) и могат да предават заболявания (например Лаймска болест, която се предава чрез ухапване от кърлежи). Ако подозирате, че вашият домашен любимец е заразен с паразити, моля, потърсете съвет от ветеринарния си лекар.

Q. Какво става ако домашният ми любимец погълне мъртъв паразит?

A. Малко вероятно е това да причини пряка вреда на вашия домашен любимец. Въпреки това, бълхите пренасят тении и ако вашият домашен любимец е изял бълхи, които носят тения, то той би могъл да се зарази. Ето защо е важно да третирате вашите домашни любимци срещу тения ако са били опаразитени с бълхи.

Q. Може ли да се отървете от паразитите с природни средства?

A. Няма достатъчни научни доказателства за ефективни природни средства срещу бълхи и кърлежи, така че е добре да се използва доказан, лицензиран продукт, като FRONTLINE COMBO, за да защитите своя домашен любимец.

Q. Могат ли бълхите и кърлежите да причинят алергии?

A. Кучетата и котките често развиват алергия към слюнката на бълхите, позната като алергичен дерматит (FAD). При чувствителни животни, излагането дори на малък брой бълхи може да предизвика силен сърбеж и кожни проблеми. Ако вашият домашен любимец е бил диагностициран с FAD, редовното лечение против бълхи за всички котки и кучета в дома е от съществено значение за предотвратяване на проблеми.

Q. Мога ли да се разболея чрез ухапване на паразит?

A. Ухапванията може да предизвикат дразнене и инфекция, но по-сериозен е високия риск от предване на болести на вас или на вашия домашен любимец след ухапване. Лаймската болест, например, може да се предава от кърлежи на вашия домашен любимец, след около 48 часа след неговото прикрепяне.

Q. Колко дълго може да живее кърлеж или бълха в къщата ми?

A. Кърлежите обикновено не живеят на закрито, но могат да оцелеят в продължение на месеци в природата, докато чакат нов гостоприемник, за да се нахранят. Веднъж прикрепен към незащитен домашен любимец, кърлежът може да живее и да се храни с кръвта му до 10 дни. Незрелите форми на бълхите, особено какавидите, могат да оцелеят за дълъг период от време (до една година) в затворени помещения. От тези какавиди се появяват възрасните бълхи, когато условията са подходящи (при включено отопление) или когато доведете нов домашен любимец във вече опаразитена среда.

Q. Могат ли бълхите или кърлежите да живеят върху мен?

A. Бълхите хапят хората, а в някои случаи тези ухапвания могат да предизвикат алергични реакции. Кърлежите също се прикрепят и хранят от хора и могат да предават болести като Лаймска болест. Така както проверявате вашите любимци за кърлежи след разходки, е препоръчително да преверявате и себе си.

ЧЕСТОТА НА ПРИЛОЖЕНИЕ НА FRONTLINE COMBO

Q. Колко често трябва да прилагам FRONTLINE COMBO?

A. Третирайте всички кучета на всеки 4 седмици през годината. Третирайте всички котки на всеки 4 до 5 седмици през цялата година.

Ако живеете в област с висок риск от бълхи и кърлежи, когато популацията от бълхи и кърлежи навън е по-висока от обикновено (лятото) трябва да се обезпаразитяват всички котки и кучета в дома на не по-кратък интервал от 4 седмици.

Q. Трябва ли да третирам против бълхи моя домашен любимец, дори и в студените месеци?

A. Да. В домове с централно отопление, бълхите могат да бъдат проблем през цялата година.

Q. Живея в силно опаразитена с кърлежи зона. Колко често трябва да третирам своите домашни любимци?

A. На всеки четири седмици. Кърлежи са били намирани активни, дори и в студените зимни месеци, така че трябва да се третират целогодишно. Запомнете, че FRONTLINE COMBO не отблъсква кърлежите, така че е възможно да видите кърлеж върху вашия домашен любимец. Той ще бъде убит в рамките на 48 часа. Веднъж умрели, кърлежите ще паднат, а ако има останали, те могат лесно да бъдат отстранени. Ваденето на кърлеж трябва да се прави много внимателно, така че да не се оставят части от него в кожата (което може да доведе до инфекция). Има специални инструменти и пинсети за премахване на кърлежи - за инструкции отностно тяхното премахване, попитайте вашия ветеринарен лекар. Важно е да не се опитвате да горите кърлежа или да го дърпате с пръсти, тъй като това може да доведе до непълното му отстраняване.

Q. Мога ли да прилагам FRONTLINE COMBO по - често от всеки 4 седмици?

A. FRONTLINE COMBO е изключително безопасен продукт, което е доказано научно. Продуктът е напълно безопасен за употреба на по-малки интервали от 4 седмици. Все пак е препоръчително да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, ако сте в ситуация, в която се налага да го прилагате по-често от този период.

Q. Използвах друга марка продукт срещу бълхи. Колко скоро след него мога да използвам FRONTLINE COMBO?

A. Препоръчителния интервал между използването на FRONTLINE COMBO и друг продукт е 4 седмици. При наличие на бълхи или кърлежи скоро след използването на друг продукт, не е проблем да се използва FRONTLINE COMBO. Моля, обърнете се към вашия ветеринарен лекар за съвет.

Q. Мога ли да обезпразитявам домашния си любимец на по-големи интервали ако рядко излиза навън?

A. Не. Дори малко на брой бълхи върху вашия домашен любимец могат бързо да доведат до опаразитяване на дома (една женската бълха може да снесе до 50 яйца на ден). Дори домашни любимци живеещи изцяло вкъщи могат да бъдат изложени на заразяване с бълхи, ако нетретиран домашен любимец е посещавал дома. Така че е важно да защитите своя домашен любимец, дори ако той рядко излиза навън.

ПРИЛОЖЕНИЕ

Q. Мога ли да прилагам FRONTLINE COMBO където и да е върху домашния си любимец?

A. Не. Трябва да се прилага директно върху кожата на животното (не на козината му), в основата на врата, между плешките, където вашият любимец не може да се оближе.

Q. Мога ли да приложа продуктa на повече от едно място?

A. След като сте разделили козината между плешките, за да се гарантира, че кожата се вижда, може да приложите продукта на две места - едното, в основата на черепа и второто 2-3 cм по-назад. Най-важното е, да не се прилага продукта на място, което вашият домашен любимец може да оближе.

Q. Каква е минималната възраст на моят домашен любимец, след която мога да използвам FRONTLINE COMBO?

A. FRONTLINE COMBO може да се използва от 8 седмична възраст при малки кученца, които тежат повече от 2 кг и котенца, които тежат повече от 1 килограм.

Q. Какъв e диапазона на килограмите при котките за използване на FRONTLINE COMBO?

A. Котки от 1 кг до 9 кг.

Q. Мога ли да разделя количеството на една пипета между няколко кучета и котки?

A. Не. Активната съставка и алкохолния носител не са равномерно разпределени в пипетата. Затова, когато разделите пипета, рискувате по-ниска доза с активната съставка и да приложите само алкохолния носител. Това може да доведе до неефикастност на продукта.

Q. Мога ли да поставя 2 пипети на голяма котка?

A. FRONTLINE COMBO CAT e предназначен за котки до 9 кг. За котки над 9 кг можете да използвате 2 пипети FRONTLINE COMBO CAT поради изключителната му безопасност. Предлагаме да се свържете с вашия ветеринар за да се обсъди допълнително.

Q. Мога ли да използвам продукта ако е с изтекъл срок на годност?

A. Не. Продукт с изтекъл срок на годност не трябва да се използва.

Q. Може ли FRONTLINE COMBO да се използва за всяка порода котка или куче?

A. FRONTLINE COMBO може да се използва за всяка порода котки с тегло над 1 кг. и всяка порода кучета над 2 кг.

Q. Мога ли да прилагам FRONTLINE COMBO за кучета на моята котка или FRONTLINE COMBO за котки на моето куче?

A. FRONTLINE COMBO за котки е лицензиран за употреба само върху котки и FRONTLINE COMBO за кучета е лицензиран за употреба само върху кучета. Не можем да препоръчаме използването на който и да е от продуктите на FRONTLINE COMBO за даден вид, различен от този, за който е лицензиран.

Q. Мога ли да използвам FRONTLINE COMBO за моето куче, което тежи по - малко от 2 кг?

A. Не. FRONTLINE COMBO за кучета е подходящ само за кучета с тегло най-малко 2 килограма. Препоръчваме ви да говорите с вашия ветеринарен лекар за подходящо лечение за вашето малко куче.

Q. Моето куче тежи повече от 60 кг. Мога ли да използвам FRONTLINE COMBO?

A. За кучета над 60 кг телесно тегло, след точно определяне на килограмите ка кучето, използвайте две пипети от FRONTLINE COMBO, така че сборът от максималните килограми да е равен на килограмите на кучето (напр. ако кучето е 80 кг, можете да използвате едновременно една пипета FRONTLINE COMBO XL и една пипета FRONTLINE COMBO М, или да използвате едновремнно две пипети FRONTLINE COMBO L). Препоръчваме да потърсите съвет от вашия ветеринарен лекар.

Q. Имам 2 кучета, ако приложа лечение на едното, ще бъде ли опасно да приложа и на другото, преди да са минали 4 седмици?

A. Не. Важно е да третирате всички домашни любимци в дома, за да се предотварти пренасянето на бълхи в дома от нетретираните домашни любимци.

Q. Мога ли да използвам други продукти/химикали върху моя домашен любимец заедно с FRONTLINE COMBO?

A. Моля, свържете се с вашия ветеринарен лекар за съвет.

Q. Може ли FRONTLINE COMBO да бъде вреден за стопаните или домашните любимци?

A. Продуктите на FRONTLINE са показали, че имат отличен профил на безопасност и нежеланите реакции при лечение са много редки. Въпреки това, като всяко лекарство е възможно да се появят странични ефекти, но те обикновено са леки и преходни - моля, прочетете листовката за повече информация. Свържете се с вашия ветеринарен лекар незабавно, ако смятате, че домашният ви любимец има каквито и да било странични ефекти от даден продукт.

Q. Убива ли FRONTLINE COMBO нещо друго, освен от бълхи и кърлежи?

A. FRONTLINE COMBO е ефективен и срещу хапещи въшки при котки и кучета.

СЛЕД ПРИЛАГАНЕ

Q. Приложих FRONTLINE COMBO, но не мисля, че попадна точно върху кожата на домашния ми любимец?

A. Ако продуктът не е приложен правилно това може да повлияе на неговата ефикасност. Предлагаме Ви да се свържете с вашия ветеринарен лекар за допълнителен съвет.

Q. Виждам паразити в къщата си. Защо лечението не действа в дома ми?

A. Възрастните бълхи, убити от приложения на вашия домашен любимец препарат, са само част от проблема. Тези бълхи вече са снесли своите яйца, които са паднали навсякъде в дома и резултата е опаразитен дом. От съществено значение е справянето с проблема вкъщи, тъй като 95% от жизнения цикъл на бълхата са яйца, ларви и какавиди и само 5% са възрастните бълхи, които се хранят от вашите домашни любимци. Ако не се обезпаразитява кучето или котката, всяка възрастна бълха може да снесе до 50 яйца на ден. Тези яйца падат непрекъснато от животното, където и да отиде то. Бълхите се излюпват и скачат върху новия гостоприоемник, когато усетят топлината на тялото, вибрации и въглероден диоксид. Редовното чистете с прахосмукачка и пране на леглата на домашните любимци над 60°C ще помогне за намаляването броя на яйцата, какавидите и ларвите в дома. За пълното премахване на бълхите от вашия дом използвайте FRONTLINE Combo в 3 последователни месеца.

Q. Трябва ли бълхите и кърлежите да ухапят домашния ми любимец, за да е ефикасен FRONTLINE COMBO?

A. Не, FRONTLINE COMBO убива бълхите и кърлежите чрез контакт с козината на вашия домашен любимец. Това обаче няма да ги спре да хапят вашия домашен любимец - продукта няма репелентно действие.

Q. Как FRONTLINE COMBO убива бълхите и кърлежите?

A. FRONTLINE COMBO съдържа активните съставки fipronil и s-metopren. След като продукта се нанесе, активните вещества се натрупват в мастните жлези на кожата на вашия домашен любимец. След това се отделят и разпространяват непрекъснато по козината и кожата на вашия домашен любимец през космените фоликули. Бълхите и кърлежите, които скачат на вашия домашен любимец биват убити чрез директен контакт.

БРЕМЕННИ И КЪРМЕЩИ ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ

Q. Моята котка/куче е бременна/кърмеща. Мога ли да използвам FRONTLINE COMBO през този период?

A. FRONTLINE COMBO е лицензиран да се използва по време на бременост и кърмене.

ГРУМИНГ/ПЛУВАНЕ/КЪПАНЕ

Q. Колко често може домашният ми любимец да се мокри/плува?

A. Ако домашните любимци се къпят или плуват нормално се препоръчва приложение на продукта на всеки 4 седмици целогодишно. Ако се къпят или плуват по-често (повече от два пъти седмично), то FRONTLINE COMBO може да не бъде напълно ефективен. Това е така, защото продуктът е несистемен (т.е., не се разпространява с кръвта) и действа при директен контакт с паразита, чрез мастния секрет, който непрекъснато се отделя и разпространява по дължината на косъма. Това прави и продукта дълготрайно активен. По-честото къпане води до повишено отделяне на мастния секрет и така продукта се изразходва за по-кратко време.

Q. Кога мога да изкъпя моя домашен любимец?

A. Препоръчително е да не къпете домашния си любимец 48 часа преди и след прилагането на продукта.

Q. Какво ще се случи ако домашния ми любимец се намокри от дъжд след приложение на FRONTLINE COMBO?

A. След като сте приложили FRONTLINE COMBO е препоръчително следващите 48 часа да пазите своя домашен любимец от дъжд.

Q. Ще спра ли ефикасността на приложения продукт при редовен груминг на своя домашен любимец?

A. Редовната цялостна грижа за козината няма да повлияе на ефикасността на FRONTLINE COMBO. Единственото, което не трябва да правите, е да го къпете с шампоани, съдържащи сапун, тъй като те изсушават кожата и това води до по-обилна секреция на мастните жлези, с която се отделя и по-голямо количество от активното вещество на продукта.

Q. По - малко вероятно ли е късокосместите кучета да имат бълхи?

A. Не, дължината на козината не засяга податливостта на опаразитяване.

Q. Трябва ли да изкъпя домашния си любимец преди прилагане на продукта?

A. При условия, че козината на вашия домашен любимец е чиста, няма нужда да къпете своето животно. Ако го направите, важно е да се гарантира, че козината и кожата са напълно сухи преди да приложите продукта.

ЧОВЕШКИ КОНТАКТ С FRONTLINE COMBO

Q. Бременна съм. Мога ли да прилагам FRONTLINE COMBO на домашните ми любимци?

A. Не са известни рискове за здравето, свързани с прилагането на FRONTLINE COMBO по време на бременност. Общ принцип е да се избягва директния контакт с всякакви химикали по време на бременност. Като предпазна мярка предлагаме, бременни жени да не прилагат продукта или галят домашния любимец, докато козината не е изсъхнала напълно. Ако се налага бременна жена да постави FRONTLINE COMBO на домашния любимец, предлагаме да носи ръкавици и да измие ръцете си обилно с вода и сапун след прилагането му.

Q. Колко време след прилагането на FRONTLINE COMBO мога да пипам своите любимци?

A. Третираните животни не трябва да се пипат и да се позволява на деца да играят с тях, докато мястото на приложение не изсъхне. Поради това се препоръчва приложението на продукта да се извършва вечерта, а не през деня и на скоро третираните животни не трябва да се позволява да спят със собствениците си, особено с деца.

Q. Ако имам кърлеж мога ли да приложа лечение върху себе си?

A. Не. FRONTLINE COMBO е лицензиран за употреба само на кучета и котки. Ако намерите кърлеж върху себе си и сте обезпокоени, обърнете се към вашия лекар за съвет.

Q. Имам алергии. Мога ли да прилагам препарата на своите домашни любимци?

A. Хора с известна свръхчувствителност към инсектициди или алкохол трябва да избягват контакт с продукта.

Q. Безопасен ли е за употреба FRONTLINE COMBO?

A. Когато се използват по предназначение, продуктите FRONTLINE имат широки граници за безопасност на човешкото здраве. Въз основа на научни оценки, домашни любимци третирани с FRONTLINE не представляват риск за здравето на деца или възрастни, чрез: вдишване (например, по време на приложение), контакт с кожата (например, при галене) или погълнато през устата (например, облизване на пръста).

Измийте ръцете си след употреба. Да не се пуши, пие или яде по време на прилагане. Както при всяко локално приложено лекарство, препоръчителна предпазна мярка е, деца или възрастни да не играят с третираните животни, докато мястото на приложение не изсъхне. Aко децата или възрастните спят с техните домашни любимци, не се препоръчва това да става в същия ден, в който е нанесен продукта.

Q. Опасен ли е FRONTLINE за употреба ако имам малки деца?

A. Когато се използват по предназначение, продуктите FRONTLINE имат широки граници за безопасност на човешкото здраве. Въз основа на научни оценки, домашни любимци лекувани с продукти на FRONTLINE не представляват риск за здравето на деца или възрастни, чрез: вдишване (например, по време на приложение), контакт с кожата (например, при галене) или погълнато през устата (например, облизване на пръста).

Както при всяко локално приложено лекарство, препоръчителна предпазна мярка е, деца или възрастни да не играят с третираните животни, докато мястото на приложение не изсъхне. Aко децата или възрастните спят с техните домашни любимци, не се препоръчва това да става в същия ден, в който е нанесен продукта.

ЛЕЧЕНИЕ НА ДРУГИ ЖИВОТНИ

Q. Мога ли да прилагам FRONTLINE COMBO на моя домашен любимец, който не е котка или куче?

A. Не. FRONTLINE трябва да се използва само върху кучета и котки. Има специални продукти, предназначени за други домашни любимци. Бъдете сигурни, че използвате продукта, предназначен специално за вашия домашен любимец.
Не използвайте FRONTLINE върху зайци. Могат да се появят нежелани реакции и дори смърт.

ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ВИЖДАТЕ БЪЛХИ?

Q. Защо продължавам да виждам живи бълхи след третирането?

A. Ако все още виждате бълхи върху вашата котка или куче след третирането им, би било естествено да се мисли, че продуктът не действа. Съвременното лечение срещу бълхи, като FRONTLINE не предотвратява качването на бълхите върху вашия домашен любимец - то убива новодошлите бълхи в рамките на 24 часа.

Жизненият цикъл на бълхите е такъв, че тези, които виждате на вашия домашен любимец, са само малка част от общия им брой. 95% от проблема съществува в средата, която животното обитава, като яйца, ларви и какавиди (пашкули). Нови бълхи могат да скочат на вашия домашен любимец от опаразитената среда по всяко време. Ето защо е нормално да видите бълхи върху третиран домашен любимец. На всяка нова бълха й отнема до 24 часа, за да умре. Някои хора решават, че продуктът не действа, но в действителност той продължава да убива бълхите - просто вие виждате различни бълхи всеки път, които скоро ще умрат. Може да отнеме до 3 месеца, за да се намери пълно решение на опаразитяването с бълхи (дори и по-дълго в някои случаи) - вижте "Какъв е най-добрият начин за решаване на проблема с опаразитяването у дома?" за съвети относно справянето с бълхите възможно най-бързо.

Q. Защо виждам дори повече бълхи на моя домашен любимец след прилагането на FRONTLINE?

A. Активната съставка във FRONTLINE (fipronil) убива бълхите, като засяга тяхната нервна система, което ги прави хиперактивни, преди да умрат. Умрелите бълхи често се издигнат до върха на козината на вашия домашен любимец. Така че бълхите, които виждате след лечението са знак, че продуктът работи.

Също така е важно да се запомни, че по-голямата част от популацията на бълхите е в околната среда. Ако продължавате да виждате голям брой бълхи няколко дни след третирането това може да се дължи на опаразитяване в дома. Може да отнеме до 3 месеца, за да се намери пълно решение на опаразитяването с бълхи (дори и по-дълго в някои случаи) - вижте "Какъв е най-добрият начин за решаване на проблема с опаразитяването у дома?" за съвети относно справянето с бълхите възможно най-бързо.

Q. Какъв е най-добрият начин за решаване на проблема с опаразитяването у дома?

A. Ако дома е опаразитен или има пропуск в третирането, следвайте тези стъпки.

• Третирайте всички домашни любимци с Frontline Combo на всеки 4 седмици в продължение на 3 месеца (понякога това може да отнеме малко повече време, за да се реши напълно проблема).

• За дома използвайте спрей, който ще убие бълхите.

• Чистете с прахосмукачка по-често от обичайното. Концентрирайте се под мебелите, в ъгли, пукнатини т.н. Това ще помогне, както да се отървете от яйцата и ларвите на бълхите, така и какавидите да се излюпят по-бързо. Не забравяйте също така да тупате килимите, възглавниците и т.н.

• Позволявайки на третирани с препарата домашни любимци да имат достъп до всички части на дома ви, те действат като "жива прахосмукачка", която убива новоизлюпените бълхи, преди да са успели да снесат повече яйца. Поради тази причина е нормално да видите бълхи върху третирани домашни любимци. Тези новоизлюпени бълхи ще умрат в рамките на 24 часа, преди да са в състояние да снесат яйца, които да нападнат вашия дом.

• Изперете всички легла на домашния ви любимец при 60 °C, за да убиете яйцата или ларвите, които могат да съществуват.

Q. Защо домашният ми любимец продължава да се чешe?

A. Бълхата, подложена на FRONTLINE става хипер активна преди да умре и е в състояние да раздразни вашия домашен любимец, като скача из козината му. Все пак, чесането може да бъде признак на много и различни видове кожни проблеми и ако сте загрижени за кожата на вашия домашен любимец, ние Ви предлагаме да се свържете с вашия ветеринарен лекар за допълнителен съвет.

Q. Могат ли бълхите да изградят имунитет срещу лечението което им се прилага?

A. Няма научни доказателства, че бълхите развиват имунитет към активните съставки в продуктите за контрол над бълхите, включително fipronil (FRONTLINE). Неотдавнашните трудности при контролирането на опаразитяване с бълхи са били приписвани на свръхпопулацията на бълхи, поради променящите се климатични условия. Ефективното лечение на бълхите включва не само целогодишно непрекъснато лечение, но също така и контрол на околната среда и редовно почистване с прахосмукачка и пране на леглата на домашните любимци- вижте "Какъв е най-добрият начин за решаване на проблема с опаразитяването у дома?" за повече съвети.

Q. Виждам бълхи само върху единият си домашен любимец. Трябва ли да третирам и другите?

A. Да. Някои домашни любимци се почистват повече от другите, така че е възможно да видите бълхи по единия домашен любимец, а на другите да не ги забележите, въпреки, че са изложени на еднакъв риск отвън. Ако третирате само единия домашен любимец, всички други ще донасят бълхите, които след това снасят яйца и нападат дома. Това е често наблюдавано при котките, поради техния любознателен характер. Те могат да изследват силно засегнатите области и преди да дойдат у дома да се изчистят от повечето бълхи, преди още да сте ги забелязали.

Q. Не съм свикнал да виждам бълхи върху моя домашен любимец при използване на FRONTLINE, а сега виждам няколко. Дали това е, понеже продукта е станал не толкова ефективен?

A. Не, нормално е при размножаването на паразитите навън, да се наблюдават колебания. Това е така, защото броят на бълхите в околната среда зависи от температурата, влажността, броя гостоприемници (като диви и бездомни животни) и растителната покривка. Ако някоя от изброените се промени за една година, може да видите нарастване на броя на паразитите, така че те внезапно да стана по-осезаеми на вашите домашни любимци (или намаляване на броя им).

​​​​​​​​​​​

Terms Lightbox