. Turn on more accessible mode Skip Ribbon Commands Skip to main content
​​
 
 

Знаете ли как да защитите кучето, котката и вашия дом от бълхи и кърлежи?

Много видове животни са изчезнали от лицето на земята, но бълхите и кърлежите са все още сред нас.
Освен това глобалните климатични промени създават прекрасни условия за развитие на паразитите и увеличаване на тяхната численост.
Бълхите и кърлежите са в парковете, в градините, у съседите и т.н. Тези паразити са не само досадни, но и опасни. Редовното прилагане на FRONTLINE предпазва кучето, котката и дома на стопаните.


Какво трябва да очакват стопаните на кучета и котки от Frontline ?

1. FRONTLINE убива едновременно бълхите и кърлежите.

2. FRONTLINE Combo действа едновременно на бълхите, на техните яйца и ларви, и на кърлежи.
В жизнения си цикъл бълхите минават през няколко етапа – яйце, ларва, какавида и възрастна бълха. Виждат се само възрастните бълхи, но те са само 5% от всички етапи на развитието на бълхите. Останалите 95% (които не се виждат) са яйца, от които ще се излюпят ларви, които ще се превърнат в какавиди, а те съответно ще станат възрастни бълхи. За да се спре този лавинообразен процес, трябва да се използва продукт, който да убива възрастните бълхи. Така ще има по-малко снесени яйца, но това не е достатъчно, защото се убиват само видимите (5%) форми от жизнения цикъл на бълхите. Важно е да се намалят останалите 95% от етапите на развитие на бълхите.
FRONTLINE Combo притежава двойно действие. Той съдържа fipronil, който убива възрастните бълхи и s-methoprene, който действа върху яйцата и ларвите на бълхите.
FRONTLINE убива кърлежите като преминава през тяхната обвивка (кутикула) и блокира рецепторите за гама-аминомаслената киселина. Затова е важно кърлежите да имат достатъчен контакт с продукта, за да умрат. Кърлежите не търсят активно своите гостоприемници (куче или котка). Те са в тревата, застанали в характерна изчакваща поза и когато гостоприемникът мине покрай тях, те се закачат за него. В действителност обаче кърлежът не се впива безразборно в тялото на животното, а търси места с мека и нежна кожа (главата, ингвиналната област). Ако минавайки покрай чакащия кърлеж, животното е с наведена глава, то кърлежът попада директно в целта (меката кожа на главата), където веднага се впива. Този кърлеж ще умре, но е необходимо малко време, за да се осъществи достатъчен контакт с FRONTLINE. Ако кърлежът попадне върху лапата или крайника на животното, той започва да пълзи, търсейки предпочитаните от него места с нежна кожа. Когато пълзи, той се трие в козината, по която има FRONTLINE. Контактът с продукта в този случай е достатъчен и кърлежът умира преди да достигне до желаното място за „впиване” в кожата на животното.
Това обяснява защо след третиране с FRONTLINE понякога се намират единични кърлежи, „впити” в кожата на животното. Кърлежите могат да пренесат причинителите на различни заболявания – Лаймска болест, ерлихиоза, бабезиоза и т.н. Важно е обаче, че предаването на тези патогенни причинители от кълежа на гостоприемника не става веднага след „впиването” на кърлежа в тялото на животното. Необходимо е време от първоначалното насмукване с кръв до момента, когато патогенните агенти в кърлежа се развият до фаза, когато могат да заразят гостоприемника. Това може да стане от 24 до 48 часа след „закачането” на кърлежа за гостоприемника, когато започва втора (бавна) фаза от насмукването с кръв. Ако след третиране с FRONTLINE върху животното се намери кърлеж, той ще умре до 48 часа – преди да се пренесе заболяване.

3. FRONTLINE не притежава репелентно (отблъскващо) действие срещу паразитите.
Целта на продукта е да убива бълхите и кърлежите, инвазирали животното. Ако след третиране върху животното, се видят кърлежи, те ще умрат до 48 часа преди да са във фаза, когато могат да предават заболявания.
Съставките с отблъскващо паразитно действие обикновено са силно токсични особено за котки. FRONTLINE е безопасен както за котки и кучета, така и за човек.
FRONTLINE е безопасен за бременни и кърмещи животни и за малки кученца и котенца.

4. FRONTLINE oсигурява продължителна защита FRONTLINE се натрупва се в мастните жлези на кожата. Оттам се отделя заедно с мастния сектрет, който непрекъснато омазнява косъма. За да се постигне максимална защита срещу бълхите и кърлежите, не обходимо условие е животните да се третират с продукта редовно. Това е свързано с особеностите в развитието на паразитите, както и високата степен на паразитна инвазия в околната среда.

5. FRONTLINE e устойчив на мокрене с вода и къпане с шампоани.
Водоустойчивостта е много важно условие за добрия ефект от продукта. Кучето е животно, което обича да се потапя във вода. Ако преди това, то е третирано с продукт, неустойчив на мокрене (напр. перметрин), веднага след приятната разходка и къпането на кучето във водоем, стопаните са недоволни от продукта и от този, от когото са го купили.

6. FRONTLINE e Spot On продукт. Несравнимо удобство на приложение – стопаните не трябва да се „борят” с животните, както например ако трябва да ги къпят с противопаразитни шампоани, да прилагат пудра или да ги пръскат с шпрей.
Перфектна хигиена – няма каишка, която да се вижда и да се пипа от децата или да се трие непрекъснато около врата на животното.


 

Какви грешки могат да се допуснат при използване на Frontline и как те могат да бъдат избегнати?

1. Нередовно прилагане на продукта.
FRONTLINE предпазва кучетата от бълхи в продължение на 8 седмици, а котките – 5 едмици.
FRONTLINE предпазва кучетата и котките от кърлежи в продължение на 4 седмици.

2. Използване на неправилен размер на пипетата.
Често се поставя пипета, която не съответства на теглото на животното. Това е особено важно при растящи кученца и големи котки. Освен това, ако кучето е например с телесно тегло 18 кг, в активния сезон на паразитите то трябва да се третира с пипета с размер L (20-40 кг).

3. Разделяне на една пипета между много животни.
Това е грешка, защото не може да се постигне правилното дозиране.

4. Не се третират всички животни в дома.
Ако в дома живеят куче и котка, трябва да се третират и двете.

5. Неправилно прилагане на FRONTLINE Цялата течност от пипетата трябва да се постави директно върху кожата, а не върху козината. Течността на пипетата се поставя в основата на шията, където животното не може да се ближе. Дори животното да се ближе, опасност от отравяне няма, но така се намалява количеството и съответно ефективността на продукта.
След като се постави не трябва да се разтрива с ръка или подсушава с кърпа.

6. Често мокрене и къпане с шампоани
Препоръчва се животните, които ще се третират с FRONTLINE, да не се къпят 2 дни преди и 2
дни след поставяне на пипетата. При къпане се измиват кожните мазнини, а те са необходими за разпространението на продукта. Освен това, колкото по-често се къпе животното, толкова повече се стимулира секрецията на мастните жлези – отделя се повече секрет, а едновременно с това и количеството FRONTLINE се изчерпва по-бързо. Ако кучето се къпе всяка седмица с емулгиращи шампоани, продължителността на действие на FRONTLINE срещу бълхи намалява до 5 седмици.

7. Пропускане на зимния период.
Във връзка с особеностите на жизнения цикъл на бълхите и това, че в дома може да има яйца, ларви и какавиди, които ще станат възрастни бълхи, животните, които живеят в дома на сто- паните, трябва да се третират и през зимата с FRONTLINE Combo.

​​​​​​​

Terms Lightbox